В кінці другого і протягом усього третього триместру вагітності у багатьох жінок спостерігається знижений рівень гемоглобіну в крові. Це відбувається через збільшення потреб організму матері і дитини в залозі.
Тому під час вагітності необхідно вживати збагачену залізом їжу по кілька порцій на день. Це забезпечить правильний розвиток плоду і добре самопочуття майбутньої мами.
У яких продуктах міститься залізо?
Продукти, що містять залізо: яловичина, печінка, устриці, гречка, білокачанна капуста, дині, ріпа, шпинат, картопля «у мундирі», квасоля, чечевиця, сушені овочі, курага, яблука, петрушка.
Експерти Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) рекомендують всім вагітним, крім щоденного вживання залізовмісних продуктів, приймати лікарські препарати заліза.
Яка добова норма заліза для вагітних?
Вагітним слід приймати близько 30 мг сполуки заліза на добу. У разі якщо у майбутньої мами рівень гемоглобіну в крові дуже низький, то добова доза заліза складає 60-120 мг. Необхідна консультація лікаря.
Однак пам'ятайте, що деякі продукти харчування значно знижують всмоктування заліза організмом і можуть звести всі ваші старання нанівець. Це сир, молоко, йогурти, сир, чай, кава, шпинат, злакові й висівки. Дану групу продуктів харчування слід вживати за годину до або через дві години після прийому препаратів заліза або продуктів його містять.
Збільште в своєму щоденному раціоні кількість продуктів з високим вмістом вітаміну С, оскільки вони підвищують всмоктування заліза організмом. Це можуть бути цитрусові, ківі, шипшина, полуниця, смородина, червоний і зелений болгарський перець.