Як приготувати майонез в домашніх умовах


Корисний та смачний, домашній майонез!

Домашній майонез - це вишуканий соус, простий у приготуванні і є прекрасним додаванням до будь-яких страв. М'ясні і рибні страви, птиця і навіть овочі, приправлені справжнім домашнім майонезом, набувають зовсім інший смак. Приготувати такий майонез зможе будь-яка господиня, причому, витративши на всю процедуру не більше 15 хвилин. Варто додати, що такий майонез - корисний і поживний продукт, він не містить консервантів, промислових загусників та інших шкідливих добавок. Саме вони роблять магазинний майонез найголовнішим ворогом будь-якого, хто піклується про своє здоров'я. Домашній майонез, приготований зі свіжих продуктів, навпаки, є джерелом вітамінів Е, F, PP, необхідних для підтримки краси та здоров'я.

Класичний рецепт домашнього майонезу.

Для приготування домашнього майонезу знадобляться наступні інгредієнти:

2 свіжих жовтка

280 мл рослинного масла

1 чайна ложка оцту або сік половини лимона

Сіль, перець, гірчиця, прянощі за смаком та бажанням

Для початку візьміть глибоку миску, в неї вбийте 2 жовтки. Якщо хочете, можете замінити курячі яйця на перепелині, тоді вам знадобиться приблизно 6-7 жовтків. Такий майонез вийде ще більш корисним.

Якщо хочете зробити майонез з прянощами, часником, петрушкою або грибами, то всі ці добавки варто класти саме на початку процесу приготування. До речі, гірчиця традиційно кладеться майже в усі майонези. Саме гірчичний порошок дозволяє придбати майонезу шовковисту структуру і приємний аромат. На 2 жовтки буде потрібно всього 1 чайна ложка гірчиці.

Масло налийте в ємність, з якої його зручно додавати по одній крапельці. Потім візьміть міксер і починайте збивати жовтки. Жовтки треба добре перемішати, поки не вийде суміш однорідної консистенції. Потім, не перестаючи перемішувати міксером (або віночком), треба додати 1 крапельку масла. Коли масло увійде до структури яєчної суміші, можна додати другий крапельку, і так продовжувати до тих пір, поки маса не стане густою. Якщо ви виллє масло відразу і всі або занадто багато, то майонез згорнеться, і вся маса буде складатися з непривабливих грудочок. Якщо це відбулося навіть після того, як ви додавали масло по чуть-чуть, то покладіть в іншу миску ще 1 жовток і, збиваючи його поступово, додавайте зсілу масу.

На етапі приготування, коли майже все масло введено в суміш, додайте лимон або оцет. Потім вмесіть залишки олії. Майонез готовий.

Домашній майонез можна готувати по-різному. Наприклад, замість соняшникової олії можна використовувати арахісове, оливкова, кукурудзяна або суміш різних видів. З оцтом можна теж експериментувати. Якщо жовтків в загальній масі майонезу вийшло більше 20%, то такий продукт треба вжити протягом доби, з вмістом менше 15% можна зберігати в холодильнику не більше 7 днів. І не намагайтеся щось запікати з домашнім майонезом. Він просто розтопиться під впливом температури і нічого крім великої кількості олії після себе не залишить.

Семейный журнал efamily.ru