Людина з давніх часів використовує висушені частини листя, кори, шкірки ароматних рослин, щоб урізноманітнити їжу і надати їй витончений смак. Зазвичай прянощі використовують в сухому вигляді, але деякі пряні трави (базилік, петрушка, кріп) застосовують як в сушеному, так і в свіжому вигляді.
Прянощі стали використовуватися людиною навіть раніше, ніж сіль, в силу своєї більшої доступності, тому що в кожному регіоні виростають рослини, якими можна поліпшити смак їжі. Судячи з усього, в давні часи прянощі використовувалися як натуральні консерванти, щоб зберегти їжу свіжої в умовах жаркого клімату.
Прянощі, приправи, спеції дозволяють із звичних нам простих продуктів - м'яса, риби, овочів, молочної та кисломолочної продукції зробити фантастичні страви, на які тільки здатна фантазія людини.
Застосування прянощів має наступні цілі:
- Для надання страві нового відтінку смаку (доповнення природного аромату, виправлення первісного неприємного запаху сирого продукту)
- Збереження продукту при консервуванні
- Надання страві більш привабливого зовнішнього вигляду
- Поліпшення консистенції страви
Іноді приправи заготовляють заздалегідь, змішуючи деякі з них, що дозволяє домогтися нових відтінків смаку. Найвідоміші суміші прянощів - карі, хмелі-сунелі, аджика, долма, індійська та болонська суміш.
Характерною особливістю прянощів є те, що їх можна додавати на будь-якому етапі приготування страви, на початку, середині, і навіть коли продукт вже знятий з плити і ось-ось потрапить на стіл. У Франції домашньої птиці за тиждень до забою додають у корм ароматні трави, які надають м'ясу вишуканий аромат.
Приправи не тільки дозволяють вийти за рамки звичних страв, а й дають можливість господині проявити фантазію, на яку здатні кожні з нас.
Женский журнал "Прекрасная леди" - красота, мода, здоровье
Прянощі стали використовуватися людиною навіть раніше, ніж сіль, в силу своєї більшої доступності, тому що в кожному регіоні виростають рослини, якими можна поліпшити смак їжі. Судячи з усього, в давні часи прянощі використовувалися як натуральні консерванти, щоб зберегти їжу свіжої в умовах жаркого клімату.
Прянощі, приправи, спеції дозволяють із звичних нам простих продуктів - м'яса, риби, овочів, молочної та кисломолочної продукції зробити фантастичні страви, на які тільки здатна фантазія людини.
Застосування прянощів має наступні цілі:
- Для надання страві нового відтінку смаку (доповнення природного аромату, виправлення первісного неприємного запаху сирого продукту)
- Збереження продукту при консервуванні
- Надання страві більш привабливого зовнішнього вигляду
- Поліпшення консистенції страви
Іноді приправи заготовляють заздалегідь, змішуючи деякі з них, що дозволяє домогтися нових відтінків смаку. Найвідоміші суміші прянощів - карі, хмелі-сунелі, аджика, долма, індійська та болонська суміш.
Характерною особливістю прянощів є те, що їх можна додавати на будь-якому етапі приготування страви, на початку, середині, і навіть коли продукт вже знятий з плити і ось-ось потрапить на стіл. У Франції домашньої птиці за тиждень до забою додають у корм ароматні трави, які надають м'ясу вишуканий аромат.
Приправи не тільки дозволяють вийти за рамки звичних страв, а й дають можливість господині проявити фантазію, на яку здатні кожні з нас.
Женский журнал "Прекрасная леди" - красота, мода, здоровье