Найпопулярніші, досить ефективні, і, в той же час, не складні процедури. Вони корисні для людей будь-якого віку і з будь-яким типом шкіри. Прості народні маски для обличчя активізують кровообіг, очищують, стягують пори, сприяють усуненню сухості, запалення, дрібних зморшок. Вони допомагають шкірі зберегти пружність, еластичність, свіжість, покращують її зовнішній вигляд. Але їх позитивну дію короткочасно, тому їх призначають курсами, повторюючи через певний час. На курс зазвичай роблять 8-16-20 масок, в залежності від складу маски, чутливості і стані шкіри.
Перш ніж нанести маску, обличчя і шию потрібно вимити або протерти лосьйоном. Волосся сховати під косинку. Добре зробити парову ванну, гарячий компрес або кілька змінних компресів.
Готувати суміші масок для обличчя необхідно перед використанням, наносити ватним тампоном знизу вгору, досить товстим шаром, не забуваючи про шкірні лінії. Якщо маска рідкісна (соки фруктів, ягід, настоянки трав), то на початку просочують її вату, яку потім розподіляють по обличчю тонким шаром. Можна використовувати бавовняну тканину або скласти марлю у 3-4 рази з отворами для рота та очей.
Народні пом'якшують і тонізуючі маски.
1. З масла, краще не рафінованого. Промочити підігрітим маслом вату, накласти на шкіру на 15хв, зверху прикрити целофаном або клейонкою, закутати рушником. Маска призначається для сухої шкіри зі зморшками.
2. Яєчна - ціле яйце змішати з 1 ч. ложкою вершків, нанести на обличчя на 20хв. Змити теплою водою. Для сухої шкіри, але з розширеними порами. Робити 1-2 рази на тиждень.
3.Желточно-масляна. 1 жовток розтерти з 1 ст. ложкою олії (можна додати 1 ч. ложку лимонного соку), наносити на шкіру легкими круговими рухами. Робити 1-2 рази на тиждень. Один курс - 20-25 масок для нормальної, але млявою шкіри.
4. Майонезна - протерти кілька разів особа маслом, потім розтерти по шкірі яєчний жовток до появи пінної маси, схожої на майонез. Для сухої шкіри.
5. Жовточно-медова. Змішати 1 ч. ложку меду з 1 жовтком. Для сухої, запаленої шкіри.
6. Жовточно-гліцеринова. Змішати жовток з 1 ст. ложкою гліцерину. Нанести на обличчя і шию на 15хв. Змити теплою водою. Для сухої, чутливої шкіри.
7.Белково-лимонна. До збитого білка акуратно додати 1 ч. ложку лимонного соку. Наносити на обличчя шарами. Точно також роблять білково-овочеві, білково-фруктові маски. Для жирної, шірокопорістой з чорними плямами і млявою шкіри.
8. З кефіру. 2 ст. ложки кефіру змішати з 1 ст. ложкою толокна. Накласти на шкіру на 20хв. Змити холодною водою. Для жирної шкіри.
9. Маски з лікувальних трав. Робити з настоянок та відварів трав, просочуючи ними вату. Накласти на обличчя на 15-20хв. Змити теплою, потім холодною водою або протерти льодом. До трав'яний масі (для сухої і чутливої шкіри) додавати 1 ч. ложку масла чи сметани, вершків. Робити 2-3 рази на тиждень (курс 20 масок).
10. Цілюще вітамінні маски з ягід, фруктів, овочів. Корисні для будь-якої шкіри. Маски готують зі свіжих плодів. Можна робити маски з фруктово-овочевих або кашок, яку отримують з плодів. Їх необхідно розм'якшити виделкою, натерти на тертці. Ніж, вилка, ложка повинні бути з нержавіючої сталі або срібла, посуд скляний або емальований, терка - пластмасова, тому що при зіткненні з залізом і деякими іншими металами вітаміни руйнуються. Для того щоб маса була густою, її можна змішати з толокном, картопляної або пшеничною мукою. Для сухої шкіри корисно додавати сметану, половину яєчного жовтка. накладати такі маски на 15020мін. Робити їх через день. Курс - 20 масок. Підходять також капуста (свіжа і квашена), картопля, кабачки, хрін, петрушка, смородина, квасоля, салат.