На Русі квас вважався традиційним напоєм, готувати який вміла кожна господиня. Тому і рецептів, що дійшли до наших днів, залишилося дуже багато. Приміром, квас з ягід, яблук, меду, груші, морквяний і навіть капустяний. Але традиційний хлібний квас є найбільш поширеним і улюбленим напоєм. Для того щоб приготувати такий квас в домашніх умовах, вам знадобиться:
1. Житній хліб
2. Борошно житнє
3. Кип'ячена вода
4. Дріжджі
5. Цукор
Класичний рецепт.
1. Для початку треба приготувати сухарі з житнього хліба. При цьому варто врахувати, що хліб повинен бути справжнім житнім, без додавання пшеничного борошна та інших добавок, які часто кладуть в хліб на виробництві. Тільки справжній житній хліб дає квасу насичений смак. У разі, якщо такого хліба не знайдете, теж не біда. Можна спробувати приготувати з того хліба, який є, просто такий квас вийде з іншим смаком, але не означає, що це зробить його поганим. Сухарі необхідно смажити до такого стану, якого кольору ви хочете отримати квас. Якщо їх злегка підрум'янити, то і напій вийде світлий зі слабко вираженим смаком. Сухарі добре підсмажені, з темною скоринкою, додадуть квасу насичений смак.
2. Потім в трилітрову банку треба покласти такі інгредієнти: 1 ст.л. борошна (краще житній), 1 ст.л. цукру і 30 гр. свіжих дріжджів (можна взяти сухі). Залити все це теплою водою і залишити для дозрівання дріжджів і початку процесу бродіння.
3. Після того, як на суміші з'явилася шапка з піни, додайте ще кілька ложок цукру. Чим більше цукру, тим солодше вийде напій, відповідно кілька ложок зроблять квас більш кислим. Так само не забувайте про смакові якості використовуваних сухарів, можливо в них теж є цукор. Додайте також і підсмажені сухарі (приблизно половини буханця) і долийте в суміш теплої води. Отримана суміш повинна займати не всю банку, а доходити приблизно до початку звуження банки. Це необхідно для того, щоб залишалося місце для процесу бродіння.
4. Горло банки треба накрити щільною тканиною, а саму ємність поставити в будь-який посуд. Можна так само під банку підкласти папір, яка буде вбирати крапельки, які будуть стікати по стінках через процес бродіння.
5. Тримати банку з квасом краще в холодному приміщенні протягом 1-2 діб. Коли квас придбає потрібний колір, його треба процідити і віджати через марлю. Потім можна розлити по невеликих ємкостей і залишити в прохолодному місці. Такий напій вже можна пити.
6. Сам макуха, який залишиться після приготування, можна використовувати повторно. Для цього його просто заливаєте теплою водою, додаєте цукор і залишаєте бродити знову на кілька діб.
7. Деякі рекомендують залишати банку для бродіння в теплому місці. Але це небезпечно, так як в теплі починають розмножуватися не тільки корисні, але і хвороботворні бактерії. У результаті на поверхні квасу може утворитися цвіль, а ще квас буде видавати неприємний запах. Щоб цього не сталося, посуд краще стерилізувати і наполягати квас в прохолодному місці. Cпліт система дозволить встановити кондиціонер на кухні і проблема неприємних запахів буде легко вирішена.
Семейный журнал efamily.ru